VÅRA HUNDAR


LÄS OM OCH LÄR KÄNNA VÅRA FYRBENTA KOLLEGOR I SPANNET

I VÅRA LIV OCH I VÅR VERKSAMHET ÄR DET HUNDARNA SOM STÅR I CENTRUM.


De fyrbenta, arbetsglada hundarna vi lever med är inte bara våra kollegor och teamkamrater
utan även högt älskade familjemedlemmar där varje individ har en mycket stor och given plats i våra hjärtan.

Våra hundar utgör en sådan essentiell del utav det liv vi älskar - ansvaret ligger på oss att ge dom ett liv de älskar.Att få arbeta tillsammans med levande djur är en ynnest - men det kommer också med ett stort ansvar. Vår fasta ståndpunkt i RAXEIRA'S är att det vi gör i verksamheten aldrig får bli på bekostnad av våra hundars fysiska och mentala hälsa. Därför lägger vi stor vikt vid transparens och öppenhet i vår skötsel av hundarna. Vi ser det som vårt ansvar att våra gäster förstår att hundspannsturism inte enbart handlar om nöjet, utan även om att sprida kunskap kring dessa fantastiska hundar och det samarbete som hundkörning faktiskt är. 

RAXEIRA'S filosofi är att vår roll som flockledare handlar om att tillgodose hundarnas behov av trygghet, närhet och omsorg - men också om att möta deras stora behov av fysisk och mental stimulans. Våra siberian huskies älskar att springa och arbeta tillsammans i spannet, det råder det ingen tvekan om. För oss är det viktigt att de känner en glädje i sitt arbete.


Hos oss bor lever hundarna i flock och bor huvudsakligen utomhus i stora, berikade hundgårdar med daglig tillgång till ett stort naturrasthägn. Där får de utöver träningen tillbringa sin tid med att göra typiskt hundiga saker såsom att leka, sola, gräva och annat de finner nöjsamt. Våra hundar spenderar också regelbundet tid med oss inomhus, där de myser med oss i soffan eller sover i sängen - ibland kanske mest för vår egen skull. Det är inte ovanligt att hundarna själva föredrar att sova ute om nätterna för att slippa värmen inomhus.

Under större delen av året är det dragträningen som står i fokus, men under de varmare månaderna våra hundar regelbundet på promenader, fjällvandringar, klövjeturer, klickertränas och annat vi tycker är roligt. Sommartid simtränas de även för att bibehålla en god grundfysik inför dragsäsongen. Löpande under året lägger vi tid på att bygga upp starka, tåliga kroppar genom en varierad träning och våra hundar pysslas regelbundet om av vår fysioterapeut, som hjälper oss att vara proaktiva gällande underhållet av deras kroppar. Vi tror även starkt på att vila och god återhämtning är ett mycket viktigt inslag för våra atletiska vänners välbefinnande. Därför är vi noga med att ge hundarna ett par veckors sammanhängade kravlös "semester" efter en avslutad dragträningssäsong, innan sommarens konditionsträning startar.


Här nedanför kan du läsa lite mer om individerna i Raxeira-flocken.


KIT - MYSFARBRORN

Kit är tveklöst kennelns snällaste hund - ja, kanske är han till och med världens snällaste hund. Detta är en något försiktig, lugn och mycket mjuk herre som undviker stök och gärna stjäl obegränsat med mjuka klappar. Han är en perfekt hund att introducera för barn eller någon som är osäker på hundar. I flocken fungerar han med allt och alla, är fantastisk att ha samman med unghundar och agerar ofta valpfarbror när där finns smått på kenneln. Kit tycker om att ta dagen med ro, gärna snusandes i halmen, uppepå ett kojtak eller i en nygrävd grop någonstans. Men man får inte låta sig luras av hans stora lugn till vardags - han är nämligen en intensiv arbetare i selen. I spannet är han en av våra viktigaste och mest rutinerade kommandoledare med en stor will-to-please, samt en viktig mentor för yngre förmågor. På äldre dagar har Kit blivit något envis, men för det allra mesta är detta en riktig klippa som fungerar som ens högra hand.


Född 19 mars 2011 på kennel Lazy Lupus. Morbror till Ratchel.


SURPRISE - DURACELLKANINEN

Surprise är ett riktigt energiknippe med en clownig sida som älskar kel, pussar och uppmärksamhet. Hon blir ofta en storfavorit hos besökare - särskilt bland barnen. Hennes sociala skills i flocken är ovärderliga och det här är en tik som skickligt och diplomatiskt undviker konflikter. I spannet har hon kommit att bli en pålitlig kommandoledare som alltid jobbar flitigt, intensivt och är mån om att samarbeta. Och hennes attityd och arbetsglädje är smittsam! Surprise är den hunden i flocken som är absolut mest följsam - därför får hon ofta förtroendet att gå okopplad på gården och kallas även skämtsamt för flockens lilla bordercollie.


Född 14 mars 2013 på kennel Blue Neptune's. Halvfaster till Lumi, (halv)gammelfaster till Déjà och även mamma till Raxeira's första egenuppfödda valpkull.


CORA - VILDHJÄRTAT

Cora är en snabbtänkt och fartglad ung dam med stor integritet. Hon är av den lite blygare sorten, typen vars förtroende och närhet man får förtjäna litegrann och kan ibland verka lite försiktig runt nya människor, men hon har ett hjärta av guld. Det här är en ung tik som älskar att jobba - hon är ambitiös, driven och väldigt fokuserad när hon har selen på sig och har så varit ända sedan hon började köras in. Tidigare har hon ofta gått mer i mitten av spannet, men när jag upptäckte hur snabbt hon lärde sig kommandon började hon under vintern 2018 gå i "point" som en förberedelse för att tränas till ledarhund. Under säsongen 2019/20  har hon nu börjat tränas upp att gå i kommandoled och hittills har hon visat framfötterna ordentligt. Det är i led hon helt klart trivs bäst.


Född 21 april 2018 på kennel Polar Pawprints. Kullsyster till Santi.


SANTI - MJUKISEN

Santi är en riktig mjukis! Det här är en grabb som gillar att ta det lugnt, är snäll mot alla och är mycket skicklig i sociala situationer som kräver god kommunikation. Santi leker gärna, men gillar inte stök och travar då hellre iväg från stöket. Utav alla våra hundar så är detta en utav de gosigaste - han älskar klappar, mys och massage. Som de flesta unga huskies är det väldigt mycket energi i kroppen, vilket Santi ofta får utlopp för genom diverse pyssel och små hyss. Och han ÄLSKAR mat!

I spannet går han ofta långt bak då han är stor och stark - en himla tillgång när det kommer till grovjobb! Han stökar ytterst sällan i spannet, även om han hörs i starter. Santi travar upp till 25-27 km/h och är en naturbegåvning på stake-out. En otroligt trevlig hund att ha med sig ut på tur!


Född 21 april 2018 på kennel Polar Pawprints. Kullbror till Cora.ASKA - KRAMBJÖRNEN

Aska är ett knasigt och mysigt charmtroll  med otroligt många smeknamn, som älskar att stå med framtassarna mot ens axlar och pussas/bli klappad.  En toppenhund om man är lite  ovan eller osäker på hundar! Det här är en väldigt pratsam tik som inte riktigt låter som våra andra hundar - utan lite mer likt en skrikande apa - när hon vill något. Hon har mycket åsikter och uttrycker dom gärna, vilket också innebär att hon hörs väldigt mycket både i starter med spannet och när det är dags för mat (som hon älskar). Aska är bästis med Santi och de två har blivit ett riktigt radarpar både till vardags och i spannet. Hon är också en mycket följsam och mjuk tik som är väldigt mån om att vara med matte/husse/flocken. 

I spannet är hon en okomplicerad hund som gör ett riktigt grovjobb och gillar att jobba tungt. Hon är stark, kraftfull och uthållig - samt klok när det kommer till att fördela sin energi. 


Född 24 februari 2018 på kennel Moonlovers. 


SALLY - KLÄTTERAPAN

Sally är en social ung tik med ändlös energi och en stor självständighet. Hon är snäll, mjuk och lite småknasig, samt otroligt lekfull samtidigt som hon gärna undviker konflikter. Sally roar sig gärna med att gräva, klättra och balansera när hon inte springer ikapp med sina flockkamrater. Hon tycker mycket om att gosa och pussas - men har inte alltid tid att mysa längre stunder då hon ofta har lite myror i brallan. I spannet är Sally en hund som bidrar med väldigt mycket motor. Hon är en otroligt ambitiös arbetare som alltid vill öka farten och fortsätta framåt. Allra bäst gör hon sig i point eller som ledarhund då hon är lyhörd, duktig på kommandon och älskar att gå längst fram. Liksom Santi har Sally en otroligt vägvinnande trav och ligger gärna kvar i den effektiva gångarten upp till 25-26 km/h. I starter är hon en riktig hetsporre och selas ofta in sist då hon annars tuggar på sin sele.

Född 21 november 2016 på kennel Team Israelsson. 


LUMI - PUSSGURKAN

Lumi är en riktig mysgrabb! Det här är en knasig, mycket social och mjuk hanhund som älskar uppmärksamhet. Han överöser ofta både de andra hundarna och människor med sin gränslösa kärleksbetygelser - hans pussar är mycket intensiva, omsorgsfulla och ibland lite väl kärleksfulla. Lumi kärleksnaggas gärna, inte hårt, men passionerat. Och han tittar gärna djupt i ögonen under tiden. Ja, det är faktiskt svårt att inte charmas av den här goa knaspellen!
Han är oerhört snäll och gör precis allt för att undvika konflikter. I hägnet är han lekfull, lite halvgalen ibland och älskar att springa ikapp. I spannet går Lumi egentligen i alla positioner, även i kommandoled - dock har han ännu kvar att jobba på sitt självförtroende när det kommer till att axla den tyngsta ansvaret som ledarhund. Han är en väldigt trevlig hund att ha att göra med både till vardags och i spannet, om än lite het i starterna där han kan leva om ordentligt innan det bär av. 


Född 16 maj 2016 på kennel Villiviimas. Halvmorbror till Déjà och (halv)brorson till Surprise, samt (halv)kusin till valparna på kenneln.

RATCHEL - RAGDOLLHUNDEN

Ratchel - mest känd som Rackarn - är en av våra stora gästfavoriter på kenneln. Hon charmar såväl vuxna som barn med sin snälla, clowniga och mysglada personlighet. Är det något hon verkligen älskar så är det att mysa - då viker hon sig ofta dubbel som en lealös ragdoll och smälter i knät på en. Rackarn är oftast en mycket lydig hund, men man ska inte låta sig luras bakom det oskyldiga ansiktet - hon har nämligen en lurig räv bakom örat och är ofta hjärnan bakom de hyss som andra hundar i flocken utför åt henne! Smeknamnen Rackarn och Rackartyget har hon fått av en anledning. 

Hon går på alla positioner i spannet, jobbar som bäst när det är tungrott och är en hund man gärna ställer jämte stökiga unghundar då hon är lugn och behaglig i starter. Hon har också mycket god koll på kommandon och ledarhundsjobbet, men trivs inte alltid med ansvaret utan tycker det är roligare att gå i point och backa up. 


Född 20 september 2015 på kennel Lazy Lupus. Systerdotter till Kit.

DÉJÀ - FLYGANDE HUNDEN

Déjà är en känslig och mjuk tjej med ett tufft, ibland lite kaxigt och impulsivt yttre som kan ställa till det lite för henne. Hon är intensiv, energisk och älskar att springa så snabbt att det mest ser ut som att hon kommer flygandes i luften utan att nånsin vidröra mark. Déjà är också en av de hundar på kenneln som har allra störst behov av fysisk stimulans och arbete för att vara harmonisk och glad. Hon mår som bäst under högsäsong då där blir som mest mil i benen. Déjà tycker väldigt mycket om närhet av den lugna, stilla sorten. Gärna där hon får stå på bakbenen och med frambenen vilandes på ens underarmar. 
Hon är utan tvekan spannets hetaste hund och tuggar gärna linor om hon får stå och vänta för länge - något vi får kämpa mycket med för att vänja henne av vid. I början av säsongen startas hon nästan alltid ensam, utan en kamrat jämte, för att hålla nere på stöket. Väl i rörelse är Déjà en hund som jobbar mycket fokuserat och hårt. Hon vill alltid framåt och har ett mycket tufft arbetshuvud som stället krav på föraren att lära sig tyda små signaler.  Roligast är det att springa snabbt, men hon är en riktig tillgång när föret är tungt och trögt då hon är en stark liten tik. Springer mest i team eller wheel. 


Född 25 september 2017 på kennel Amanuq, Frankrike. Kusin till Filur , (halv)brorsdotter till Lumi, samt besläktad med Surprise och småvalparna. 


FILUR - POJKSPOLINGEN

Filur är en liten, halvdisträ, aktiv och go unghane som egentligen tycker det är riktigt mysigt att gosa men ibland är lite för cool för att erkänna det. Egentligen är han nog mest lite osäker, sådär som tonårsgrabbar ofta kan vara när de ska spela tuffa. Han är nyfiken och lyhörd, men självständig. Och han älskar att busa, brottas och springa ikapp riktigt snabbt! 

I spannet är han en riktig tillgång och mycket intressant att köra. Han går sin första "riktiga" säsong nu under 2019/20 och har hittills gjort det med stort fokus. Filur är totalt ointresserad av att stöka varken i start eller spann när han har dragselen på, det enda han vill göra är att jobba. Tungt eller snabbt spelar ingen roll så längre det går framåt. Han har visat framfötterna såpass mycket att han redan börjat gå i ledarhundsskola och det är mycket tydligt att han stortrivs därframme, både med ansvaret och uppgifterna. En spännande grabb att följa!


Född 13 september 2018 på kennel Snowzillas. Kusin till Déjà.


PIRO - BULLDOZERN

Piro är en energisk och levnadsglad grabb med en stor vilja att uttrycka varje tanke högt. Han är alltid på väg någonstans, full av hyss och kan vara lite halvgalen i sitt sätt att söka kontakt. Piro är väldigt bunden både till flocken och husse/matte - och gör dessutom nästan vadsomhelst för mat. Han älskar att mysa (när han har tid) och pussas våldsamt - men man får se upp med nästippen ibland!


Född 24 augusti, 2019 här på kennel Raxeira's. Son till Surprise och kullbror till Neira, samt (halv)kusin till Lumi.


NEIRA - LILLA SPINDELAPAN

Neira är en mycket social, energisk och klok liten tjej med ett aningen lillgammalt sätt att möta världen på och en stor vilja att vara till lags. Hon roar sig gärna med att klättra, springa och balansera - och försöker ofta hålla ordning på sin bulldozer till lillebror. Det märks snart att det här är en eftertänksam fröken och någonting i hennes ögon charmar alla i hennes väg. Neira älskar uppmärksamhet, precis som sin mor. Hon brukar vilja klättra upp i våra famnar och på våra axlar, där hon gärna vill sitta medan hon omsorgsfullt pussas över hela våra ansikten. Precis som sin bror är hon väldigt flockbunden och gör nästan vadsomhelst för en ätbar belöning. En tuff liten tjej i en väldigt söt förpackning.


Född 24 augusti 2019 här på kennel Raxeira's. Neira är dotter till Surprise och kullsyster till Piro, samt (halv)kusin till Lumi.


ÄR DU NYFIKEN PÅ ATT FÖLJA VÅRA HUNDAR NÄRMARE?

På våra sociala medier delar vi löpande med oss av vårt liv tillsammans med hundarna.
Välkommen in på RAXEIRA'S kennelsida och blogg!


Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera